tiistai 1. tammikuuta 2013

Joulu farmilla

Viimeinen viikko Queenstownissa vierähti nopeasti. Hotellilla riitti töitä kalusteita roudaillessa ja kootessa. Tuli vihdoin ja viimein käytyä "pakollisessa" hamppari raflassa Fregburgerissa. Myös Hobitti elokuvan ensi-ilta näki päivänvalon ja se tuli toki myös tarkastettua. Kämppä saatiin siivottua monttubileiden jäljiltä siedettävään kuntoon ja saatiin taluuvuokra onnellisesti takaisin.

Sitten niin pitkään odotettu roadtrip sai alkaa. Lähdettiin Iidan kanssa paahtamaan meijän luotto Mazdalla etelää kohti ilman sen kummempia suunnitelmia. No 50 kilsan jälkeen konepellin alta alkoi tuprutella savua ja oli jo savet valahtaa kalsareihin, mutta onneks kyseessä olikin vain pieni öljyvuoto ja auto sinnitteli kuin sinnittelikin sen jälkeen koko reissun loppuun saakka. Meijän reitti kulki pitkälti rantaviivaa mukavasti seuraillen ja suihkut tuli hoidettua merivedessä. Reilut kaksi viikkoa tien päällä autossa nukkuen ja retkiruokaa syöden se se on elämää. Erityisesti Catlins niminen alue jäi mieleen, jossa nähtiin merileijonia, keltapääpingviineitä, hylkeitä ja kirsikkana kakun päällä päästiin uimaan meressa villien Hector delffiinien kanssa. Muutama parvi tuli utelemaan ihan metrin päähän meistä ja yksi haave tuli tältä veikolta toteutuneeksi :-)

Joulun ajaksi mentiin WWOOF:aamaan Marama luomufarmille lähelle Balcuthaa. Erittäin mukava pariskunta Graham ja Giselle ottivat meijät luokseen tilalle, jossa eletään lähes omavaraisesti ja lihat, vihannekst ja juurekset joita syötiin jokapäivä oli luomuinta luomua omalta tilalta. Perheesen kuuluu kourallinen koiria ja kissoja, 4000 lammasta, lehmiä, kanoja jne. Wwooffaamisen ideana on, että n. neljän tunnin työtä vastaan sulle tarjotaan majoitus ja kaikki sapuskat. 
Meijän vastuulla oli eläimistä huolehteminen ja joka päivä alkoikin aamu seitsemältä kolmen lehmän lypsyllä, eläinten ruokinnalla ja kananmunien keräämisellä. Hauskaa ja mielenkiintoisia hommia varsinkin tälläselle kaupunkilais juntille. Päivät venähti monesti yli nelituntisiksi, mutta se ei kyllä menoa haitannut. Mieleen jäi erityisesti 800 lampaan keritseminen ja ei voi kuin hattua nostaa niille paimenille, jotka oli koneet käsissä itse keritsemis hommissa suht rankan näköstä hommaa.

Joulupöytään taiottiin Iidan kanssa Suomalaisia perinteitä unohtamatta imellettyä perunalaatikkoa, pipareita ja joulutorttuja. Syötiin hyvin, vaihdettiin muutamat lahjat ja kuunneltiin joululauluja. Vaikks pöytä olikin koreana niin pitää myöntää, että kyllä vähän tuli Suomen joulupöytää ikävä :-)












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti